Kulttuurilehtituki vaikuttaa turvatulta

(julkaistu 9.8.2010)

Kultin toiminnanjohtajan kesävapaa päättyi dramaattisesti: STT julkaisi uutisen kulttuuri- ja mielipidelehtituen leikkauksesta. Kyseessä ei ollut mikään pikkuviilaus vaan yli kahdenkymmenen prosentin pudotus. Ja näkyihän se budjetissakin: lehtiä varten oli varattu 800 000 viime vuonna myönnetyn miljoonan sijaan.

Uutinen oli ankka. Onneksi. Niin toimittajalta kuin toiminnanjohtajan tuuraajaltakin oli jäänyt huomaamatta ”kulttuuripolitiikan kehittämisen” alta löytyvä lisäraha. Kun sen ottaa huomioon, on opetus- ja kulttuuriministeriön esitys varsin lupaava: tukeen on esitetty 70 000 euron nousua viime vuoteen nähden.

Kehittämisraha on hyvä juttu. Paikkaahan se tärkeällä tavalla varsinaista tukea, joka ei ole pysynyt paino- ja postituskulujen nousun perässä. Ensimmäistä kertaa vuodelle 2009 myönnetty kehittämisraha on ensimmäinen merkittävä kulttuuri- ja mielipidelehtiä hyödyttävä tukilisäys yli vuosikymmeneen.

Kultissa ratkaisu aiheuttaa kuitenkin pientä levottomuutta. Kehittämiseen varattu lisäraha kun ei ole varsinainen tasokorotus, ja kaikenlaisen kehittämisen karsiminen on poliittisesti helpompaa kuin varsinaiseen tukeen koskeminen.

Ja kuten kokemuksesta nyt tiedämme, täytyy budjettiakin osata lukea vähintään kahdesta eri kohdasta yhtä aikaa. Samalla pitää myös tietää, mitä laajojen yläotsikoiden alle on leivottu. Vasta sitten voi saada kokonaiskuvan siitä, missä mennään.

Monimutkainen järjestely voi olla budjettiteknisesti välttämätön, mutta ainakaan se ei paranna kulttuuriväen mahdollisuuksia asioiden seuraamiseen. Ehkä uutisankasta voitaisiin kuitenkin ottaa jotain opiksi - muuallakin kuin Kultissa?

HK Hellsten
vs. toiminnanjohtaja
Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry.