Tiedote: Iso Numero työllistää romanikerjäläisiä ja muita vähävaraisia

(julkaistu 27.5.2011)


Iso Numero on kadulla myytäväksi tarkoitettu 68-sivuinen kulttuurilehti, jonka toteuttamisessa on ollut mukana yli 20 suomalaista kulttuuri- ja tiedelehteä eri aloilta, Tulva-lehdestä Ytimeen ja Lapsen maailmasta Filmihulluun.

 

Lehden sisältö on monipuolinen. Aiheet liikkuvat Itä-Helsingin lähiöistä saamelaiseen nykyrunouteen ja suomalaisen nukketeatterin noususta chevalier-asuiseen Mannerheimiin. Ison Numeron julkaisee Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry. Lehti on kannanotto köyhyyttä ja ihmisten eriarvoistumista vastaan.

 

– Moni päättäjä, esimerkiksi kansanedustaja Ben Zyskowicz, on useaan kertaan todennut, ettei suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa kenenkään pitäisi joutua kerjäämään henkensä pitimiksi. Olen samaa mieltä! Onneksi kerjäämiselle löytyy kuitenkin vaihtoehtoja, kirjoittaa lehden päätoimittaja Martti-Tapio Kuuskoski pääkirjoituksessaan.

 

Ison Numeron perusajatus on sama kuin esimerkiksi brittiläisellä Big Issue -julkaisulla: asunnottomien ja muiden yhteiskunnassa osattomaksi jääneiden tukeminen lehtien myynnillä. Ison Numeron myyjät maksavat itse lehdestä euron, myyvät lehteä eteenpäin neljällä eurolla ja saavat pitää voiton.

 

– Viimesyksyinen keskustelu kerjäämisen kiellosta antoi sysäyksen pohtia Kultissa, miten me kulttuurilehtien tekijät voisimme ottaa median sosiaalista vastuuta kantaaksemme. Päädyimme konkreettiseen katutason ratkaisuun, Kuuskoski kertoo.

 

Iso Numero -hanke on myös paraatiesimerkki sellaisesta positiivisesta erityiskohtelusta yhteiskunnassa, jonka Perussuomalaisten eduskuntaryhmä Pirkko Ruohonen-Lernerin johdolla tuomitsi ankarasti toissapäiväisessä ”syrjintää vastaan” esittämässään julkilausumassa.

 

– Uskon kuitenkin, että tämänkaltainen vähävaraisten auttaminen on moraalisesti oikein, eikä siinä ole mitään tuomittavaa, Kuuskoski painottaa.

 

– On hienoa, että lehteä tarjotaan myytäväksi sekä suomalaisille asunnottomille että romaneille. Heitä ei aseteta vastakkain, kuten kaupunki on tehnyt, kommentoi romanikerjäläisille hanketta esitellyt Vapaa liikkuvuus -verkoston edustaja Eetu Viren.

 

Ison Numeron jakelua katumyyjille koordinoi Vailla vakinaista asuntoa ry, jolla on kokemusta Asukki-lehden myynnistä vuosien ajalta.

 

Kuuskoski on viime vuonna laatulehtipalkinnon saaneen Nuoren Voiman sekä Kritiikki-lehden päätoimittaja ja Kultti ry:n hallituksen jäsen. Ison Numeron toimitussihteerinä toiminut Janne Hukka on maailma.net-nettiportaalin päätoimittaja. Lehden ulkoasusta vastaa graafikko Elisa Bestetti.

 

 

Lisätietoja:

 

Hanna Kaisa Hellsten, Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry, vt. toiminnanjohtaja

hanna.hellsten(at)kultti.net, puh. 044 210 3445 (ei tekstiviestejä)

 

Martti-Tapio Kuuskoski, Iso Numero -lehden päätoimittaja

martti.kuuskoski(at)helsinki.fi, puh. 044 307 4652

 

Iso Numero Facebookissa

Ison Numeron blogi

Tiedote pdf:nä

Kansi, pääkirjoitus ja sisältö (pdf)