Laadukkaat pienlehdet ovat välttämättömyys!

(julkaistu 19.10.2007)

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry on tänään toisen kerran jakanut Vuoden laatulehti -palkinnon yhteistyössä painotalo Art-Printin kanssa.

Kilpailu on tarkoitettu Kultin jäsenlehdille, ja siihen osallistui tänä vuonna 32 eri lehteä, joiden käsittelemien teemojen ja aiheiden kirjo ulottuu uskonnollisesta pohdinnasta yhteiskunnalliseen analyysiin ja kulttuurintutkimuksesta science fictionin kautta asuntopoliittiseen problematiikkaan ja eläintensuojeluun. Mukana olleiden lehtien esittämien maailmankuvien ja kuvamaailmojen moninaisuus on lähes hengästyttävä, ja raati on ollut vaikean tehtävän edessä. Ja silti osallistujien moninainen joukko on vain osa Kultin runsaasta jäsenkunnasta.

Laatulehtikilpailu on perustettu, jotta olisi luonteva ja jännittävä tapa tuoda esiin Kultin piirissä toimivia laadukkaita lehtiä ja muistuttaa niiden merkityksestä osana suomalaista mediaa ja yhteiskunnallista keskustelua.

Keskustelua ei aina ole helppoa, eikä siihen kaikilta osin vallitsevassa henkisessä tai pitäisikö sanoa poliittisessa ilmapiirissä kannusteta. Keskustelu on toki myös pelottavaa, onhan se aina keskeneräistä, ja keskeneräisestä puhuminen saattaa vaikuttaa siltä, että asiat eivät ole vielä valmiita — ja valmiiksi asiat kaiketi pitäisi saada, ja ongelmattomiksi.

Keskustelu ei ole helppoa siksikään, että sitä usein haluavat käydä tai olla käymättä ne, joilla on kovin ääni tai eniten palstatilaa käytössään.

Vaan onpa niinkin, että meitä pieniä ja keskisuuria lehtiä on aika valtava määrä, ja koska meillä todella on asiantuntemusta, intohimoa ja luovuutta, vastaamme itse asiassa melkoisen suuresta osasta sitä ambivalenttia vuorovaikutusjärjestelmää, jota suomalaiseksi mediaksi kutsutaan — silläkin uhalla, että meidän nauttimaamme kulttuurilehtitukea ei ole nostettu huimilla summilla tai sen rakenteellisia epäkohtia korjattu, toisin kuin poliittisen lehdistötuen auvoisissa sfääreissä.

Toisin sanoen: Pieniä ja toisin ajattelevia lehtiä ja julkaisufoorumeita tarvitaan valtavirtaisen joukkoviestinnän keskittyessä yhä voimakkaammin. Julkisuuden ja väittelyn olennaisesta ja epäolennaisesta tulee olla moniäänistä ja ennakkoluulottomasti reagoivaa, ja juuri sitä nyt palkitut lehdet yhdessä muiden riippumattomien lehtien kanssa ovat.

Tarvitaan joku, joka on valmis synnyttämään konfliktin, panemaan pystyyn turnajaiset, kuten Päivälehden museossa juuri avatussa näyttelyssä osoitetaan.

Kulttiin kuuluu 174 moniäänistä, kriittistä, argumentoivaa, taiteellista, värikästä ja syvällisesti tematiikkaansa paneutuvaa suomen-, ruotsin- ja englanninkielistä lehteä, jotka on nyt julkistettujen laatulehtikilpailun tulosten valossa pantu yhteen mahdolliseen järjestykseen, ainakin kolmen parhaimmaksi katsotun osalta.

Sen on tehnyt raati, johon on kuulunut akateeminen sekatyöläinen Kaarina Hazard, viestinnän tutkija Heikki Heikkilä ja graafinen suunnittelija Cleo Bade.

Kultti kiittää raatia ahkerasta ja ansiokkaasta työstä — lehdistä annettu moniammatillinen arviointi on ollut monisyistä ja tarkasti fokusoitua, ja jokaiselle osallistujalle annettava palaute edistää varmasti lehdentekoa yhä parempiin suorituksiin.