Vuoden laatulehti 2016 -palkinto Raw View'lle

(julkaistu 28.5.2016)Raw View sai Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:n laatulehtipalkinnon.
 
Raw View on kolme kertaa vuodessa ilmestyvä, 160-sivuinen laadukas valokuvalehti, joka keskittyy dokumentaariseen valokuvaan taiteellisella otteella. Lehteä tekee kansainvälinen tekijätiimi; osa toimituksesta toimii Suomessa, mutta tekijöitä on ympäri maailmaa, muun muassa Hollannista, Yhdysvalloista ja Kanadasta. Suuri osa lehdestä syntyy talkoovoimin.
 
Palkintoraadin jäsen, vuoden graafikko 2016 Pekka Toivonen kiteyttää voittajalehden näin: ”Raw View on kansainväliselle tasolle kurkottava erikoislehti. Se on eheä kokonaisuus, jossa aito sisältö on kurinalaisen graafisen muotoilun kanssa hyvässä tasapainossa. Lehdessä on hienot materiaalit, tyylikkäänä pikanttina lisänä hienostunut kohokuviointi kannessa.”
 
”Syvällisesti tiettyyn suuntaan meneminen on kiinnostavaa”, sanoo raadissa mukana ollut mediatutkimuksen dosentti Maija Töyry. ”Kaikessa katalogimaisuudessaan Raw View on epätyypillinen lehtenä. On otettu yksi kulma, tässä tapauksessa dokumentaarinen valokuva ja menty siinä niin syvälle kuin mahdollista. Raw view’tä voisi verrata tiedelehteen tai esseekokoelmaan, joka tutkii syvällisesti jotain tiettyä aihetta.”
 
Raadin jäsen, yrittäjä ja pitkän linjan toimittaja Reetta Räty säestää: ”Raw View on kunnioitettava projekti ja mielettömän hienosti toteutettu. On ihanaa että näinä aikoina joku painaa kiiltävälle paksulle paperille merkittävää lehteä.”
 
Kilpailuun osallistui 59 Kultin vajaasta 200:sta jäsenlehdestä. Kultin hallitus valitsi osallistujalehtien keskuudesta short-listauksen, jossa olivat Elonkehä, Esitys, Grafia, Kaltio, Long Play, niin & näin, Ny Tid, Peruste, Raw View, Solidaarisuus, Ulkopolitiikka, Vihreä Lanka, Yliopisto ja Ylioppilaslehti.

Yleisö sai toistamiseen antaa ääniä suosikkilehdelleen. Yleisöäänestyksellä oli voittajaa valittaessa yksi ääni, kullakin tuomarilla yksi. Yleisön suosikiksi äänestettiin Solidaarisuus, joka keräsi vähän alle 20 % annetusta 500 äänestä.
 
Tänä vuonna raati halusi erityisesti kiinnittää huomiota uuteen journalistiseen ilmiöön, joka näkyy Raw View’n lisäksi kilpailussa mukana olleessa Long Playssa. Sekä Raw View että Long Play hylkäävät perinteisen aikakauslehden konvention niin rakenteen kuin sisällön suhteen. Ne sukeltavat lähes monomaanisesti yhteen suuntaan. Sen sijaan että lehti koostuisi eri juttutyyppeihin kirjoitetusta, tiettyyn järjestykseen laitetusta sisällöstä, keskitytään yhteen aihealueeseen tai peräti yhteen juttuun. Raw View tekee tämän näyttelykatalogimaisesti dokumentaarisella valokuvalla ja Long Play julkaisemalla kussakin numerossa vain yhden hyvin pitkän feature-jutun. Raadin ennustuksen mukaan tämä on yksi suunta, jossa ennakkoluuloton aikakauslehtijournalismi voi menestyä digimurroksen jälkeisessä maailmassa.

Vuoden laatulehti -palkinto jaettiin nyt 11. kerran. Kilpailun tarkoitus on nostaa esiin laadukkaita kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtiä sekä muistuttaa niiden merkityksestä osana suomalaista yhteiskunnallista keskustelua. Voittajalle luovutettiin kunniakirja ja 1500 euron palkinto tänään Maailma kylässä -festivaalin yhteydessä. Palkintoa sponsoroi Akateeminen Kirjakauppa.
 
Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry on riippumattoman journalismin äänitorvi ja 200 Suomessa ilmestyvän lehden kattojärjestö. Kultti valvoo lehtien etuja, tarjoaa niille koulutusta ja markkinointiväyliä (mm. Kulttikiska.fi) sekä julkaisee Iso Numero -katukulttuurilehteä.
 
Kuvia voittajalehdistä ladattavissa täältä.
 
Lisätiedot:
Kultti ry:n toiminnanjohtaja Kitti Suoranta
kirsti.suoranta(at)kultti.net
044 210 3445

Raw View’n päätoimittaja Hannamari Shakya
hannamari.shakya(at)rawviewmag.com
+1 973 393 5993

Palkintoraadin jäsen Maija Töyry
maija.toyry(at)gmail.com
040 505 7719