Tiedote: Kultti täyttää 25 vuotta

(julkaistu 30.11.2016)

Suomalaisten kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien kattojärjestön Kultin perustamisesta on tänä syksynä kulunut 25 vuotta. Kultti syntyi ensisijaisesti edunvalvontajärjestöksi. Vuosien saatossa se on laajentunut monipuolisia palveluita jäsenlehdilleen tarjoavaksi media-alan kattojärjestöksi ja riippumattoman journalismin äänitorveksi. Syntymäpäivien kunniaksi Kultin arkistot pengottiin ja vaiheista koottiin raportti. Juhlavuottaan viettää myös Iso Numero -lehti, joka ilmestyy ensi vuonna kuusi kertaa.

Kultin laaja ja monipuolinen jäsenistö on koko yhdistyksen toiminnan ydin. Jäsenmäärä on vakiintunut alkuvuosien 80 lehdestä noin 200 lehteen. Nyt Kulttiin kuuluvat lähes kaikki suomalaiset taide- ja kulttuurilehdet sekä valtaosa mielipide- ja tiedelehdistä.

Kultti on aina ollut ajan hermolla. Jo alkuvuosina yhdistys järjesti ajankohtaisia seminaareja ja kekseliäitä markkinointitempauksia. 1990-luvun puolivälissä jäsenlehdet saivat koulutusta taittamisesta, internetistä ja nettisivujen perustamisesta. Seminaarien aiheina olivat mm. median murros ja pienlehtien strategiat muuttuvassa mediassa.

Kymmenen vuotta myöhemmin Kultti perusti Helsingin Kaapelitehtaalle Kulttuurilehtigallerian ja jakoi ensimmäisen Vuoden laatulehti -palkinnon sekä oli näyttävästi mukana Päivälehden museon Tuhannet turnajaiset -kulttuurilehtinäyttelyssä.

Sananvapaus on ollut Kultin toiminnassa aina tärkeää. Vuonna 2011 Kultin hallitus perusti Iso Numero -lehden, joka paitsi tarjoaa lisätuloja vähävaraisille, toimii myös Kultin jäsenlehtien riippumattoman journalismin väylänä laajempaan jakeluun. Vuonna 2013 Kultti liittyi Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistyksen jäseneksi. Valtamedian kriisiytyessä yhä uusin tavoin Kultin jäsenlehdet pitävät huolta, että julkisuudessa näkyy moniäänistä ja pohdittua journalismia jatkossakin.

Kesällä 2011 Kultin köyhyydenvastaisena tempauksena alkanut Iso Numero on viidessä vuodessa kasvanut varteenotettavaksi aikakauslehdeksi, joka on merkittävä tulonlähde sadoille myyjille. Isossa Numerossa julkaistaan valikoituja paloja Kultin jäsenlehdistä sekä omaa laadukasta yhteiskunnallista journalismia. Lehti palkittiin vuonna 2013 Villa Karon ystävät ry:n Prinssipantteripalkinnolla, vuonna 2015 opetus- ja kulttuuriministeriön laatupalkinnolla ja vuonna 2016 Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liiton Salli-journalistipalkinnolla.

25-vuotissyntymäpäivien kunniaksi Kultin arkistot järjestettiin ja luovutettiin Kansallisarkistoon tänä syksynä. Lue projektisihteeri Herman Raivion raportti Kultin ensimmäisistä 25 vuodesta täältä. Raportin tiivistelmä löytyy täältä.

Tervetuloa juhlimaan 25-vuotiasta Kulttia ja 5-vuotiasta Isoa Numeroa Pub Thirsty Scholariin torstaina 1.12. klo 18 alkaen! Tapahtuman Facebook-linkki löytyy täältä.