Kultin puheenjohtajaksi Juha Säijälä ja varapuheenjohtajaksi Janne Wass

(julkaistu 18.5.2017)

Juha Säijälä (kuva: Noora Ojala) ja Janne Wass (kuva: Otto Donner).
 

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:n hallitus järjestäytyi kokouksessa 11.5.2017. Hallitus valitsi puheenjohtajakseen Juha Säijälän. Varapuheenjohtajaksi valittiin Janne Wass. Juha Säijälä on Kulttuurivihkot-lehden toimituspäällikkö ja ollut aiemmin Kultin hallituksen jäsenenä yhden kauden. Janne Wass on Ny Tid -lehden päätoimittaja ja on nyt toista kautta peräkkäin mukana Kultin hallituksessa.

Puheenjohtaja Juha Säijälän mukaan Kultin nyt alkaneella hallituskaudella edessä ovat ainakin taloudelliset haasteet.
– Kultin tehtävänä on saada päättäjät ja suuri yleisökin ymmärtämään kulttuurilehtien merkityksen. Kultin tulee kamppailla kulttuurilehtien riittävän rahoituksen puolesta eli että kulttuurilehtitukea ei jatkossakaan leikattaisi ja mieluummin nostettaisiin vähintäänkin kustannustason nousun verran. Myös tasokorotus olisi tietysti tarpeen, Säijälä huomauttaa.

– Tuotanto-, posti- ja henkilöstökulut nousevat, ilmoitustuotot hupenevat ja monien lehtien levikit pienevät. Samaan aikaan vaaditaan yhä korkealaatuisempaa sisältöä jotta lehdet pystyisivät kilpailemaan netin ilmaismateriaalin kanssa. Tässä onkin pienlehtien suurin haaste tulevaisuudessa: mistä rahat? pohtii myös varapuheenjohtaja Janne Wass.

Lisäksi Säijälä muistuttaa yhden keskeisen Kultin tehtävän olevan auttaa kulttuurilehtiä saamaan enemmän näkyvyyttä.
– Kenties voisi myös miettiä Kultin mahdollista panosta keskusteluun median luotettavuudesta ja valemediasta. Olisi tärkeää huolehtia siitä, ettei kaikkea yksipuolisesta valtamediasta poikkeavaa mediakenttää leimata epäilyttäväksi valemedioiden jahtaamisen nimissä.

Puheenjohtajan mukaan kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien kenttä on hyvin moninainen. Hänen mielestä tämä on tietysti Kultille myös haaste – miten esiintyä yhdellä äänellä niin moninaisen joukon edustajana?
– Monet intressit ovat silti yhteisiä, kuten rahoitukseen, näkyvyyteen ja markkinointiin liittyvät tarpeet. Yhteistä lienee myös tietty journalistinen etiikka ja laatu, enkä tarkoita tällä nyt pelkästään JSN:n jäsenyyttä. Kultin lehdet tarjoavat yhteiskunnalliseen keskusteluun todella paljon. Monesti tämän päivän puheenaiheet kulttuuri- ja mielipidelehdissä ovat kuitenkin huomisen puheenaiheita valtamediassa. Vain marginaalissa voi syntyä uutta, ja muun muassa sitä Kultti-lehdet nostavat esiin, Säijälä toteaa.

Kulttuuri-, mielipide-, ja tiedelehtien rooli korostuu myös varapuheenjohtaja Janne Wassin mielestä mediamurroksen aikana, kun isot päivälehdet ja mediatalot yrittävät kilpailla nopeudessa ja räväkkyydessä somen kanssa.
– Aikakauslehdet tarjoavat lukijoilleen hitaita ja läpimietittyjä analyysejä ja usein yllättäviä näkökulmia aikamme ilmiöistä. Tätä meidän on pystyttävä myös paremmin markkinoimaan. Suomessa on valtava määrä poikkeuksellisen korkealaatuisia pienlehtiä, joiden olemassaolosta suuri osa mediakuluttajista eivät edes tiedä.

Myös kritiikin asema mietityttää.
– Kun kulttuurilehdistä puhutaan, toinen iso kysymys on freelance-kriitikoiden ja kulttuurikritiikin tulevaisuus. Ruotsinkielisellä puolella puhutaan jo kritiikkikriisistä, kun monia paikallislehtiä lakkautetaan ja kulttuuritoimituksia joko pienennetään tai suljetaan kokonaan. Ruotsinkielisiä kulttuurikriitikkoja jotka pystyvät ammatillaan itsensä elättämään on enää kourallinen. Tässä kulttuurilehtien rooli korostuu ennestään.

– Kultin varapuheenjohtajana pyrin myös parantamaan liiton ruotsinkielistä tiedottamista ja toimintaa, Wass toteaa.

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Juha Säijälä: juha.saijala(at)kulttuurivihkot.fi
Varapuheenjohtaja Janne Wass: janne(at)nytid.fi