Vuoden laatulehti 2017 -palkinto niin&näin -lehdelle

(julkaistu 8.12.2017)

niin&näin saa Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:n laatulehtipalkinnon.

niin&näin on vuodesta 1994 asti ilmestynyt filosofinen aikakauslehti, jossa julkaistaan monialaisesti ja -teemaisesti kaikentyyppisiä kirjoituksia runoista ja kolumneista vertaisarvioituihin artikkeleihin.

Palkintoraati totesi lehden olevan rohkea ja omaa tietään kulkeva. Kyseessä on nerokas lehtikonsepti, jossa on juttuja, joita mitä ei mistään muualta saa luettua. Raati koki niin&näin olevan kaikin puolin hyvin tehty lehti, pätevästi editoitu ja sisältää kiinnostavia näkökulmia. Voittajalehti on erittäin kunnianhimoinen ja sen laatu vain paranee koko ajan.

niin & näin -lehti syntyi pienen porukan pähkähulluna unelmana filosofisesta aikakauslehdestä. Vuosien varrella se on kasvanut laajan ja kirjavan joukon tekemäksi tieteen, kulttuurin, taiteen ja yhteiskunnallisen keskustelun foorumiksi. Suuri kiitos kuuluu lukijoillemme. Heidän ansiostaan niin & näin on kielialueeseen nähden maailman suurin filosofinen julkaisu, ja aika kauniskin”, toteaa niin&näin -lehden toimitus Vuoden laatulehti -palkinnosta.

niin&näin -lehden kuvia

Palkintoraati halusi lisäksi antaa kunnianmainnnan Tähtivaeltaja -lehdelle sen tinkimättömästä linjasta.

Pitkän linjan science-, fantasia ja spekulatiivisen pitkän fiktion sekä novellistiikan erikoislehti on oman kiinteän yhteisönsä lehti, jota ei välttämättä tunneta laajemmin oman yhteisön ulkopuolella, mutta se oli palkintoraadille positiivinen yllätys. Lehti keskittyy aiheidensa ympärille, mutta pystyy tinkimättömästi ja laadukkaasti tuomaan myös asiaan perehtymättömälle kiinnostavia näkökulmia aiheeseen. Tähtivaeltaja on laadukas lehti, joka tarjoaa myös satunnaiselle lukijalle avartavia näkökulmia genrekirjallisuuteen ja siihen liittyviin kulttuurisiin ilmiöihin.

Kilpailun raadin muodostivat Kustannusosakeyhtiö Savukeitaan kustantaja ja kirjailija Ville Hytönen. päätoimittaja Hanna Nikkanen (Long Play) ja viestintäkonsultti Pekka Pekkala, Beam Me Up Helsinki.

Palkintoraadin jäsen Pekka Pekkala kiteyttää voittajalehden näin: ”Jos olet kyllästynyt asioiden pinnalliseen pohtimiseen niin suosittelen niin & näin -lehteä. Todella heviä luettavaa, joten luulisi sopivan hyvin suomalaiseen kulttuurimakuun."

"Niikkäri yhdistää tiedekustantamisen ja aikakauslehtien maailmat, ja lopputulos toimii hämmästyttävän hyvin, toteaa Hanna Nikkanen. “Lehden vaikeus ei ole itsetarkoituksellista: lukija tuntee, että toimituskunta on hänen puolellaan."

Raadin jäsen Ville Hytönen kertoo: ”Luen niin&näin -lehteä kylvyssä tai uimahallin saunassa. Se on aina viikon kohokohtia, sekä miellyttävää että opettavaa."

Kilpailuun osallistui 37 Kultin vajaasta 200:sta jäsenlehdestä. Kultin hallitus valitsi osallistujalehtien keskuudesta 13 finalistia, joita olivat Animalia, Elonkehä, Improbatur, Jänkä, Kulttuurivihkot, Libero, niin&näin, NyTid, Suomen Luonto, Taide, Tähtivaeltaja, Ulkopolitiikka ja Vihreä Lanka.

Yleisö sai jälleen  antaa ääniä suosikkilehdelleen. Yleisöäänestyksellä oli voittajaa valittaessa yksi ääni, kullakin tuomarilla yksi. Yleisön suosikiksi äänestettiin Animalia-lehti, joka keräsi vajaa 30 % annetusta 725 äänestä.

Vuoden laatulehti -palkinto jaettiin nyt 12. kerran. Kilpailun tarkoitus on nostaa esiin laadukkaita kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtiä sekä muistuttaa niiden merkityksestä osana suomalaista yhteiskunnallista keskustelua. Voittajalle luovutettiin kunniakirja sekä palkinto, jota sponsoroi Rosebud.

Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry on riippumattoman journalismin äänitorvi ja noin 200 Suomessa ilmestyvän lehden kattojärjestö. Kultti valvoo lehtien etuja, tarjoaa niille koulutusta ja markkinointiväyliä (mm. Kulttikiska.fi) sekä julkaisee Iso Numero -katukulttuurilehteä.

 

Lisätiedot:

Kultti ry:n vs toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö, 044 210 3445
Ville Lähde, niin&näin, toiminnanjohtaja, 0407776772, ville.lahde(at)villelahde.fi
Anna Ovaska, niin&näin, päätoimittaja, 0405695052, paatoimittaja(at)netn.fi
Toni Jerrman, Tähtivaeltaja, päätoimittaja, 044-2366692,
Laura Uotila, Animalia, päätoimittaja, 050 543 9601,