Ei isoja yllätyksiä lehtituen jaossa

(julkaistu 3.6.2008)

Opetusministeriö julkisti maanantaina 2.6. kulttuurilehtituen saajat. Kultti on iloinen siitä, että ministeriö on pystynyt hiukan aientamaan pääksentekoa. Tänä vuonna päätös tuen saajista julkistettiin kuukautta aiempaa aikaisemmin.

Tukisumma sen sijaan on pysynyt lähes samana jo 10 vuoden ajan. Jaossa oli 800.000 euroa eli vajaat kaksi kertaa KMS:n muutamalle poliitikolle ojentaman vaalirahan verran. Potista noin 100.000 euroa annettiin yhteensä BTJ Kirjastopalvelulle, Stockmannille ja Kultille, joiden on määrä edistää kulttuurilehtien saatavuutta ja näkyvyyttä.

Tuen saajissa ja julkaisua kohti myönnetyissä tukisummissa ei ole tapahtunut isoja muutoksia. Suurimmat tukisummat saivat tänäkin vuonna Teatteri-lehti (28.000 euroa), Taide-lehti (26.000 euroa), Kaltio (21.000 euroa) ja Voima (24.000 euroa). Myös Pop Media Oy sai yhteensä tukea 26.000 euroa neljälle eri lehdelle. Huomattavan tuen sai myös Lukukeskuksen Kiiltomato.net -verkkojulkaisu (18.000 euroa). Joistakin julkaisuista ei toimitettu pyydettyjä asiakirjoja ministeriölle.

Kultin tavoitteena on saada vielä tämän vuoden aikana erillisraha veikkausvoittovaroista käytettäväksi kulttuurilehtien tukemiseksi. Kesän hiljaisen kauden päätyttyä Kultti hakee näkyvyyttä jäsenlehdilleen esittäytymällä muun muassa eduskunnassa.

Oili Alm
Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry:n puheenjohtaja