Pohjoismainen kulttuurilehtikonferenssi Helsingissä 22.10.

(julkaistu 9.10.2008)

Ovatko kulttuurilehdet parantava lääke viihteellistyvässä ja keskittyvässä mediassa? Miten kulttuurilehdet voivat samanaikaisesti sekä kuvata että määrittää aikaansa? Mm. näitä kysymyksiä tarkastellaan Helsingissä 22.10. järjestettävässä pohjoismaisessa kulttuurilehtikonferenssissa Myrkky, joka parantaa - pohjoismaiset kulttuurilehdet (ruots. Gift som läker - nordiska kulturtidskrifter).

Konferenssiin osallistuu eturivin pohjoismaisia kulttuurivaikuttajia ja lehtialan ihmisiä. Konferenssin puhujina on mm. kulttuuriministeri Stefan Wallin, kansanedustaja ja Pohjoismaiden ministerineuvoston presidentti Erkki Tuomioja, Tanskan kulttuurilehtien yhdistyksen ja Pohjoismaisen kulttuurilehtien yhdistyksen puheenjohtaja Ivan Rod sekä Aftonbladetin kulttuuriosaston päällikkö ja kirjailija Åsa Linderborg. Kaksi viimeksimainittua esiintyvät myös Helsingin kirjamessuilla yhdessä suositun ruotsalaisen dekkaristin Arne Dahlin eli kulttuurikriitikon ja kirjallisuudentutkijan Jan Arnaldin kanssa.

Konferenssipuheenvuoroissa käsitellään mm. pienten lehtien laadukasta journalismia ja sitä, miten kulttuurilehdet voivat toimia jullkisen keskustelun osapuolena. Ohjelmassa on myös paneelikeskustelu aiheesta kulttuurilehdet ja julkinen tila Pohjolassa. Lisäksi Ananda-lehden päätoimittaja ja Kultin varapuheenjohtaja Måns Broo vetää taukojoogan. Lounaan tarjoaa Pohjoismaiden investointipankki tiloissaan.

Konferenssin iltaohjelma järjestetään Hanasaaren kulttuurikeskuksessa. Kirjeenvaihtaja Kari Lumikero haastattelee Ruotsin entistä oikeusministeriä ja kirjalijaa Thomas Bodströmiä. Hanasaari tarjoaa osallistujille päivällisen.

Konferenssin järjestävät Nifin - Pohjoismaiden Suomen instituutti, Kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultti ry, Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter FSK, Tidskriftscentralen ja Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus.

Konferenssin kieli on ruotsi / skandinaviska.

Lisätietoja:
Tiia Strandén (Nifin), p. 050 400 2187
Bitte Westerlund (Kultti ry), p. 050 500 3699
Konferenssin ohjelma: http://www.kultti.net/uutiset/84/
Ulf Erikssonin artikkeli kulttuurilehtien merkityksestä:
http://www.kultti.net/uutiset/86/